Generalități

Consumul de produse din tutun – atât al celor care se fumează, cât şi al celor consumate în orice alt mod – reprezintă în întreaga lume o cauză majoră de îmbolnăvire, incapacitate și deces (conform CCCT – Convenţia-Cadru pentru Controlul Tutunului).

Dependența de tutun este o adicție la tutun cauzată de drogul numit nicotină. Fumătorul care suferă de dependență de tutun nu se poate opri din consumul substanței, în ciuda faptului că aceasta îi face rău. Dacă nicotina din tutun provoacă dependență de nicotină, efectele toxice sunt provocate mai ales de alte substanțe conţinute de fumul de tutun.

Motivul pentru care persoanele care consumă tutun zilnic timp de cel puțin câteva săptămâni nu pot renunța ușor la fumat este dependența cauzată în principal de nicotina din tutun. Nicotina inhalată este cunoscută ca drog capabil să inducă o adicție cel puțin la fel de puternică precum heroina sau cocaina. Consumatorii de tutun care au început să fumeze din adolescență sunt, de obicei, mai dependenți decât cei care au început când erau adulți. Nicotina, o substanță cu proprietăți psihoactive, creează nevoia acută de țigări, trabucuri, pipe, făcându-i pe fumători incapabili să renunțe ușor și provocându-le acestora simptome fizice și psihologice atunci când se abțin de la fumat.

Întrucât dependența de tutun este o boală, aceasta trebuie diagnosticată și tratată la fel ca orice boală cronică. Un cadru medical are datoria de a interveni și de a iniția renunțarea la fumat. Inițierea promptă a tratamentului pentru dependența de tutun este o practică bună pentru doctori și pentru cadrele medicale, deoarece consumul de tutun este determinat în special de dependența de tutun. Numai în cazuri excepționale fumatul tutunului este determinat de o liberă alegere a stilului de viață din partea fumătorului. Netratarea sau neplanificarea tratamentului pacienților dependenți de tutun este o practică greşită. O intervenţie minimă este reprezentată de consilierea minimală, care este o practică neutră (ea prevenind practica greşită)

Conform criteriilor adoptate de OMS în Clasificarea internațională a bolilor, dependența de tutun este inclusă la secţiunea Tulburări mentale și comportamentale cauzate de consumul de tutun, având codul F17.

Componentele-cheie ale unei renunţări la fumat încununate de succes (remisiune) sunt combinaţiile de educaţie terapeutică, suport comportamental şi farmacoterapie. Farmacoterapia dependenţei nicotinice cuprinde o ofertă generoasă de medicamente, de la substituenţi nicotinici în diferite forme de administrare (gumă, plasturi, spray nazal, inhaler, tablete sublinguale), la antidepresive, antagonişti ai receptorilor nicotinici, cu observarea contraindicaţiilor şi a avertismentelor pentru fiecare medicament în parte. Pe scurt, există şapte medicamente aprobate de Food and Drug Administration (FDA) în vederea renunţării la fumat, în Europa, care s-au aprobat numai terapia de substituţie nicotinică, vareniclina şi bupropionul.

Dependenţa de nicotină are 3 grade de severitate, în funcţie de frecvenţa şi modul de consum al ţigărilor: uşoară, medie şi severă. Evaluarea ei se face cu ajutorul testului Fagerstrom (disponibil la http://stopfumat.eu/afla-daca-esti-dependent-de-fumat/).

                                                                                                          Fig. 1. Testul de dependență nicotinică Fagerström (FTND)

 

Colaborarea dintre membrii secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie (SRP) și European Network For Smoking And Tobacco Prevention (ENSP) în privința dezvoltării de ghiduri de specialitate în acest domeniu a trecut într-o nouă etapă prin proiectele europene aflate în derulare în prezent. Aici ne referim la proiectul TOB-G dedicat ghidurilor de specialitate pentru pacienții cu risc: gravide, adolescenți, boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, BPOC, precum și la proiectul internațional cu privire la controlul tutunului în 6 țări europene (EUREST PLUS). Proiectul TOB-G furnizează materiale – ghiduri informative, în format printat și electronic, utile practicienilor care tratează fumători din cele 5 categorii de risc.

                                                                                              Fig. 2. Algoritmul celor 5A pentru asistarea fumătorilor în renunțarea la fumat

 

Programul Naţional “Stop Fumat” include:

  • linie telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde: 0800 878 673) vizibil pe pachetele de țigarete – orice persoană interesată de renunțarea la fumat poate apela această linie și intra în legătură cu un specialist pentru a primi mai multe detalii;
  • consiliere psihologică privind renunţarea la fumat, sub forma unor întâlniri periodice cu un psiholog, dar și online sau telefonic;
  • acces la medicație gratuită care ușurează procesul de renunțare la fumat, sub atenta observație a medicului specialist pneumolog.

 

Mai multe informaţii puteţi găsi la www.stopfumat.eu sau pe pagina de FB https://www.facebook.com/stopfumat.eu. Programul este GRATUIT. Renunțând acum la fumat este cea mai bună decizie pe care o puteți lua pentru sănătatea dumneavoastră!

 

Alte link-uri utile: