E-mail          Link-uri
         Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact

 • în Clinica de pneumologie au fost introduse o serie de tehnici noi de investigare, cum ar fi serviciul de fibrobronhoscopie și serviciul de toracoscopie. De asemenea s-a organizat un Centru de diagnostic de zi, care a influențat semnificativ activitatea de îngrijire medicală și constituie un sprijin real pentru medicii de familie.

 • în prezent personalul universitar al clinicii participă la implementarea unor studii multicentrice în domeniul bolilor respiratorii. Există 2 studii internaționale în desfășurare și 4 proiecte mari în pregătire.

 • activitatea publicistică
  s-a contribuit la înființarea și s-a participat la conducerea următoarelor reviste științifice:
  - East European Medical Journal
  - British Medical Journal
  - British Journal of Family Planning
  - Caiet de Pneumoftiziologie
  - INTERLOQ - (Denver, USA)

 • Clinica de Pneumologie Iași
  este centru pilot în implementarea programului DOTS, programului GOLD privind standardizarea urmăririi și tratamentului în bolile pulmonare obstructive cronice, proiectului OTTO privind tratamentul infecțiilor respiratorii.

Pneumoftiziologie II - Tuberculoza:
o introducere în pneumologie

Cuvânt înainte la ediția a 2-a


Pentru a veni în sprijinul studentilor de la facultatile de medicina, rezidentilor sau studentilor de la Colegiile de Asistente Medicale, s-a impus ca o necesitate publicarea unei editii a 2a a manualului "Pneumoftiziologie - lucrari practice".
Având în vedere ca prima editie a fost foarte bine primita, speram ca actualul ghid, revazut si adaugit, va fi cel putin la fel de utilizat. Cartea s-a îmbogatit cu unele capitole ce fac parte din noua Programa a disciplinei, dar si capitole pe care le-am considerat necesare pentru întelegerea aspectelor patologice ale aparatului respirator. Abordarea si a altor teme de interes în afara tuberculozei este consecinta fireasca a noului statut de pneumolog si nu ftiziolog, pe care trebuie sa-l acceptam.
Desigur, astazi când dispunem de numeroase surse de documentare, unele foarte valoroase, se poate întreba cineva "De ce este necesar un astfel de manual?". Cartea se justifica prin mediul caruia se adreseaza, adesea mult prea solicitat pentru întelegerea si aprofundarea unui numar mare si variat de notiuni noi, fara timp, rabdare, posibilitati si poate obisnuinta de a consulta tratatele clasice. Fara a ridica pretentia unui tratat de referinta, încercam sa transmitem viitoarelor generatii de medici, asistenti medicali experienta si cunostintele pe care le-am dobândit fie de la profesorii nostri, fie prin studiu individual. Speram ca, cititorii vor gasi în acest manual o sursa de informatii utile pe care le vor utiliza în practica medicala. Poate ca, fara voia noastra s-au strecurat si unele erori, vom fi bucurosi sa le corectam si credem ca, o critica onesta nu va fi decât în folosul generatiilor viitoare.

Autorii

         Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact


Clinica de Pneumologie Iasi © 2002-2005 • Toate drepturile rezervate      Webmaster: dr Bolog Sorin


Design: Cristian APOSTU    
USERS OnLine Votati pentru noi!