E-mail          Link-uri
         Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact

 • în Clinica de pneumologie au fost introduse o serie de tehnici noi de investigare, cum ar fi serviciul de fibrobronhoscopie și serviciul de toracoscopie. De asemenea s-a organizat un Centru de diagnostic de zi, care a influențat semnificativ activitatea de îngrijire medicală și constituie un sprijin real pentru medicii de familie.

 • în prezent personalul universitar al clinicii participă la implementarea unor studii multicentrice în domeniul bolilor respiratorii. Există 2 studii internaționale în desfășurare și 4 proiecte mari în pregătire.

 • activitatea publicistică
  s-a contribuit la înființarea și s-a participat la conducerea următoarelor reviste științifice:
  - East European Medical Journal
  - British Medical Journal
  - British Journal of Family Planning
  - Caiet de Pneumoftiziologie
  - INTERLOQ - (Denver, USA)

 • Clinica de Pneumologie Iași
  este centru pilot în implementarea programului DOTS, programului GOLD privind standardizarea urmăririi și tratamentului în bolile pulmonare obstructive cronice, proiectului OTTO privind tratamentul infecțiilor respiratorii.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică

Cuvânt înainte


La începutul secolului XXI medicina înregistreaza progrese importante ce se reflecta prin scaderea generala a morbiditatii si prin cresterea sperantei de viata a populatiei. Aceasta evolutie este rezultatul muncii personalului sanitar atât în ceea ce priveste activitatea de cercetare cât si cea clinica. Exista însa, o serie de afectiuni care cunosc o evolutie ascendenta a prevalentei, în acest grup intrând si bronhopatia cronica obstructiva (BPOC).
Datele statistice arata ca, în contrast, spre exemplu, cu mortalitatea prin boli cardiovasculare, mortalitatea prin BPOC nu a fost modificata de masurile relativ recente ce au fost implementate în Occident pentru descurajarea fumatului. De altfel, BPOC-ul a fost în 1993 în SUA a patra cauza de deces, producând un numar dublu de decese comparativ cu anul 1979. Aceste date statistice se suprapun cu tendintele actuale în ceea ce priveste factorii de risc: cresterea poluarii atmosferice, cresterea incidentei fumatului la persoanele de sex feminin, îmbatrânirea populatiei. În fata unei astfel de provocari, lumea medicala se regrupeaza în jurul bolnavului de BPOC si cauta sa gaseasca cele mai bune solutii în ceea ce priveste diagnosticul si managementul bolii. La initiativa US National Heart, Lung, and Blood Institute (Institutului National al SUA pentru Inima, Plamân si Sânge) si Organizatia Mondiala a Sanatatii, a luat fiinta Initiativa Globala pentru bronhopatia cronica obstructiva (GOLD). Aceasta actiune s-a concretizat prin publicarea unui ghid practic de diagnostic, management si preventie a BPOC-ului. La putin timp dupa lansarea sa internationala, colectivul Clinicii de Pneumologie Iasi, a avut placerea sa lanseze acest program în România, pe data de 26-27 octombrie 2001, lansare ce a avut loc la Centrul de Conferinte NET din Iasi. Cu acest prilej, specialisti de marca din domeniul pneumologiei, chirurgiei toracice, medicinei interne, gastroenterologiei au tinut prelegeri având ca tema centrala BPOC-ul.
Lansarea GOLD si aceasta carte sunt rodul muncii a numerosi specialisti din Centrul Universitar Iasi si semnaleaza atentia ce trebuie acordata acestei patologii pulmonare cu implicatii asupra întregului organism. Consideram ca, astazi, când medicina a devenit deosebit de vasta, când cunoasterea este în plina dezvoltare, cunostintele trebuie transmise mai departe accesul la informare fiind nelimitat.
Aparitia acestei carti de actualitati în BPOC nu face decât sa aduca, poate pe alocuri incomplet, în atentia cititorilor ceea ce stim astazi privitor la aceasta afectiune. Dorim, de asemenea, ca aceasta carte sa aduca în atentie punctul de vedere local privind problematica complexa a prevenirii si tratarii BPOC. Totodata, încercam sa evidentiem o serie de actualitati si teme de interes. Rolul asumat este unul dificil având în vedere numarul mare de publicatii existente la ora actuala, de aceea, constienti de unele critici care vor putea sa apara, am fi recunoscatori daca ne vor fi semnalate orice pareri contrare datelor publicate.

Autorii

         Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact


Clinica de Pneumologie Iasi © 2002-2005 • Toate drepturile rezervate      Webmaster: dr Bolog Sorin


Design: Cristian APOSTU    
USERS OnLine Votati pentru noi!