E-mail          Link-uri
         Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact

 • în Clinica de pneumologie au fost introduse o serie de tehnici noi de investigare, cum ar fi serviciul de fibrobronhoscopie și serviciul de toracoscopie. De asemenea s-a organizat un Centru de diagnostic de zi, care a influențat semnificativ activitatea de îngrijire medicală și constituie un sprijin real pentru medicii de familie.

 • în prezent personalul universitar al clinicii participă la implementarea unor studii multicentrice în domeniul bolilor respiratorii. Există 2 studii internaționale în desfășurare și 4 proiecte mari în pregătire.

 • activitatea publicistică
  s-a contribuit la înființarea și s-a participat la conducerea următoarelor reviste științifice:
  - East European Medical Journal
  - British Medical Journal
  - British Journal of Family Planning
  - Caiet de Pneumoftiziologie
  - INTERLOQ - (Denver, USA)

 • Clinica de Pneumologie Iași
  este centru pilot în implementarea programului DOTS, programului GOLD privind standardizarea urmăririi și tratamentului în bolile pulmonare obstructive cronice, proiectului OTTO privind tratamentul infecțiilor respiratorii.

Prospect 

Adolescenții renunță la fumat

 

Introducere

          “Adolescent smoking cessation” este un program intensiv de suport al adolescenților fumători care doresc să abandoneze fumatul.

Dezvoltat de European Network on Young People and Tobacco (ENYPAT), în colaborare cu Guvernul Țării Galilor și beneficiind de fonduri europene, el a fost aplicat deja cu succes în 12 țări europene, (Olanda, Belgia, Danemarca, Anglia, etc.- parteneri în 2004 ) urmând ca în 2005, să se desfășoare pentru prima dată și în țara noastră, alături de Germania, Italia, Ungaria, etc.

Până în prezent, peste 1000 adolescenți din aceste țări au fost incluși în program.

Proiectul se derulează cu sprijinul organizației AerPur, membră a ENYPAT și se înscrie în eforturile desfășurate la nivel național în ultimii ani pentru prevenirea consumului de tutun în rîndul tinerilor.

 El reprezintă prima acțiune concretă din România de acordare a asistenței medicale de specialitate adolescenților  care nu reușesc să renunțe la fumat, în cadrul unui program elaborat de experți europeni.

 

Organizatori: Aerpur Romania

Parteneri: Agentia Nationala Antidrog, DSP Iasi, Sp. Cl.de Pneumologie Iasi si Sp. Cl. Pneumologie Timisoara

Scopul proiectului: Să determine adolescenții care sunt deja fumători să renunțe la fumat.

Obiective:

 • Să-i motiveze pe tinerii care fumează să oprească fumatul.

 • Să educe adolescenții, precum și mediul lor familial și școlar asupra consecințelor fumatului asupra sănătății lor și a celor din jur.

 • Să furnizeze tinerilor asistență medicală  calificată și gratuită în acest domeniu.

 • Să implementeze în premieră în România un program european  de renunțare la fumat pentru adolescenți, care asociază asistența medicală cu terapia comportamentală și psiho-cognitivă de grup.

 Grupul țintă: Elevii claselor 9-12.

Pentru cei interesați, date suplimentare referitoare la desfășurarea acestui program în alte țări europene se pot obține pe site-ul:http://www.ktl.fi

Țările partenere în proiectul ASC în 2005. Anglia, Spania, Portugalia, Olanda, Suedia, Finlanda, Germania, Italia, Latvia, Ungaria, Romania.

Calendarul proiectului:

1.Anuntarea si promovarea proiectului.(acordul inspectoratului, al liceului- director, profesori): 2 sapt.

2.Selectarea participantilor( chestionare, angajamentul elevului de a participa la cele 6 sesiuni,acordul parintilor)- o luna.( poate fi redus la 2 sapt.-am dat deja chestionare)

3.Cele 6 sesiuni de lucru: - intilniri a cite 50 minute cu grupurile de lucru( 15-20 elevi), cei 5 facilitatori( cite unul la fiecare grup de 20 elevi) - 6 saptamini.

4.Prelucrarea datelor si anuntarea rezultatelor.-2 saptamini.

Desfasurarea proiectului.

          Pe scurt:

Elevii care vor dori sa participe la programul de renuntare la fumat, se vor intilni , in incinta liceului, cu facilitatorii, pe parcursul a 6 saptamini, in sesiuni de lucru a cite o ora (50 minute, 10 minute pauza).

          Ei vor fi atestati ca fumatori pe baza testului de determinare a monoxidului de carbon efectuat in prima sesiune.

          Dupa ce vor parcurge toate cele 6 sesiuni, in ultima dintre acestea, vor fi chestionati cu privire la oprirea fumatului si cei care vor declara ca au obtinut acest succes, vor repeta testul la CO.

Cei care vor fi gasiti nefumatori, vor participa la o tragere la sorti cu premii, care se va desfasura in cadrul unei manifestari festive a scolii.

          In detaliu

 a) Cine poate fi inclus in acest program?

          Elevi ai claselor 9-12, fumatori, care au completat chestionarul de evaluare preliminar 1F si isi exprima dorinta de a participa la program.

          Pot asista elevi ai claselor 9-12, nefumatori, care au completat chestionarul de evaluare preliminar 1N si doresc sa isi ajute colegii, participind ca grup de sprijin in acest program.

 b) Cine va fi acceptat?

          Elevii fumatori care semneaza un angajament scris in care isi exprima dorinta de a incerca sa renunte la fumat, si acordul de a participa la toate cele 6 sedinte din program.

          Elevii nefumatori, care au acordul parintilor de a participa ca grup de suport in acest program.

 c) Constituirea grupurilor de lucru

          Acestea se vor constitui la libera alegere a elevilor, in functie de preferintele personale, orarul scolar, cu sprijinul facilitatorilor care in prealabil au efectuat un clasament pe baza studierii raspunsului la chestionarele preliminare 1F, 1N.

          Intr-un grup vor putea intra intre 15-20 elevi maximum.

  d)Sesiunile de lucru

          Vor fi 6 sesiuni a cite 50 de minute, in care facilitatorii se vor intilni cu grupurile de elevi.

           In prima sesiune se va enunta modul de desfasurare a programului si se va prefigura modul de evaluare finala: testarea elevilor care vor afirma ca au renuntat la fumat cu dispozitivul motivational, care permite determinarea concentratiei de monoxid de carbon (CO) in aerul exhalat).

           Tot acum se vor obiectiva datele furnizate de elevi cu privire la statusul lor initial de fumator prin efectuarea testului cu CO.

           In fiecare sesiune, se vor afecta 20 de minute prezentarii sumare a unor cunostinte teoretice si alte 30 de minute unor activitati practice

( vizionare de filme, clipuri publicitare, completare de chestionare de etapa, interactiv, dezbateri pe temele enuntate).

          In ultima sesiune se va face  testul cu CO si se vor declara finalistii care au renuntat ca urmare a participarii in program.

 e)Comunicarea rezultatelor si premierea-daca proiectul ar incepe acum, s-ar face pe 31mai, 1 iunie, sau sfirsitul scolii.


         Noutăți   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact


Clinica de Pneumologie Iasi © 2002-2005 • Toate drepturile rezervate     Webmaster: dr Bolog Sorin


Design: Cristian APOSTU    
USERS OnLine Votati pentru noi!